BICARA PUSAKA ISLAM

Perunding Kewangan & Harta Pusaka Islam

  • Pertanyaan Anda

    Detail Anda:

    ____________________
  • Advertisements

Unit Trust

Apa Itu Unit Trust?

Unit Trust merupakan satu bentuk pelaburan kolektif yang membolehkan pelabur-pelabur yang mempunyai ojektif pelaburan yang sama mengumpulkan wang mereka dalam satu dana dan akan dilaburkan ke dalam portfolio sekuriti atau asset2 lain.

Pengurus pelaburan dana (Syarikat Pengurusan Unit Trust) akan laburkan mengikut portfolio dana tersebut yang mana termasuk kelas asset2 seperti di bawah:

1. Cash

2. Bonds & Deposits

3. Shares

4. Properties

5. Commodities

Dalam pelaburan Unit Trust tidak ada satu dana pun yang boleh menjamin keuntungan, walaupun kita mungkin ditawarkan kadar pulangan yang lebih tinggi dari yang lain. Seseorang itu boleh mempamerkan prestasi lalu, awards atau jangkaan pulangan sehingga 20% setahun, namun pada hakikatnya tiada seorang pun boleh menjamin pelaburan yang dibuat di dalam unit trust akan mendatangkan keuntungan tinggi kepada pelanggannya.

Ini kerana dana yang declare dividen tinggi sekarang, tidak semestinya akan declare dividen tinggi selama-lamanya dan begitu juga dana yang declare dividen rendah, tidak semestinya rendah selama-lamanya.

Pelaburan unit trust mempunyai pelbagai jenis dana yang mempunyai profile risiko yang berbeza. Unit trust biasanya terdiri dari dana yang aggresif (sebahagian besar dana dilabur dalam pasaran ekuiti/shares), dana seimbang (sebahagian dilabur dalam ekuiti/shares dan sebahagian lagi ke pasaran bon) dan dana yang konservatif (sebahagian besar dana dilabur ke pasaran bon dan pelaburan berisiko rendah).

Dengan skim unit trust, kita berpeluang melabur dalam stock2 seperti TNB, TM, MAXIS, DIGI dan syarikat2 besar lain( Blue-chip Company) dan bukan setakat satu syarikat malah dalam pelbagai syarikat. Inilah yg dipanggil kepelbagaian atau “diversification’ yang mana dapat mengurangkan risiko berbanding melabur dalam satu portfolio sahaja. Bayangkan jika kita ingin membuat pelaburan secara terus atau membeli stock dan saham sesuatu syarikat besar, kita mesti memerlukan modal yang tinggi…

Kebanyakkan dana2 di Unit Trust akan memberi pulangan dalam tempoh masa sederhana ke masa panjang iaitu 3 hingga 5 tahun dan ke atas… Tiada pelaburan dalam masa singkat kecuali keuntungan disebabkan keadaan ekonomi negara yang baik dan meningkat tinggi pada tahun tersebut…

Walaubagaimanapun, kita sebenarnya boleh peroleh keuntungan seperti yang kita kehendaki mengikut kadar yang sesuai… Setiap pelaburan yang dibuat perlu ada strategi dan timing masa yang sesuai dan jika kita faham konsep Unit Trust, Kita Sebenarnya TIDAK AKAN RUGI…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: