INFO Produk PruBSN Takaful

Dapatkan FREE Quotation PruBSN Takaful Untuk Keluarga Anda

  • PruBSN Takaful

    Prudential BSN Takaful PruBSN Takaful

  • Request FREE Quotation

    Detail Anda

    ____________________

Archive for the ‘Artikel’ Category

Islamic Insurance / Takaful Products

Kenapa Perlu Ada Takaful ?

Posted by Mohd Hafez on February 8, 2011

surah al-asr ( hafezsalleh.wordpress.com )

Demi Masa.. Sesungguhnya manusia didalam kerugian; melainkan mereka yang beriman dan yang beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran.

Gunakan kesempatan yang masih diberi, Semoga kita tidak akan menyesal.

Ingat 5 perkara sebelum 5 perkara:
1. Sihat sebelum Sakit
2. Muda sebelum Tua
3. Kaya sebelum Miskin
4. Lapang sebelum Sempit
5. Hidup sebelum Mati

 

Takaful Kini Bukan Sebagai Satu Pilihan Tetapi Satu Keperluan,
Tanyalah pada diri anda sendiri…

• Apakah yang anda sediakan untuk anak-anak dan keluarga, ketika anda “tiada”?

• Apakah persediaan anda kepada diri dan keluarga apabila hilang upaya untuk bekerja?

• Mahukah bil-bil rawatan dan pembedahan anda di Hospital Swasta ditanggung sepanjang hayat?

• Adakah anda terpaksa bekerja apabila sudah bersara, bagaimana dengan hari tua?

 

 

Kenapa Anda Perlu Pelan Takaful Bersama Kad Perubatan?

• Memastikan agar keluarga anda mempunyai wang tunai dan pendapatan selepas kematian anda agar mudah bagi mereka untuk membayar bil, hutang dan keperluan-keperluan lain.

• Supaya keluarga anda dapat mengekalkan taraf hidup mereka selepas kematian anda.

• Agar anak-anak anda mempunyai wang untuk pendidikannya beserta pelindungan perubatan

• Supaya anda mempunyai pelan tabungan untuk masa hadapan agar apabila bersara, anda akan mempunyai punca pendapatan berterusan beserta pelindungan perubatan sepanjang hayat

• Agar anda mempunyai pendapatan sampingan apabila pendapatan anda berkurangan berikutan penyakit yang serius, lumpuh sepenuhnya atau kemalangan yang mengakibatkan hilang upaya untuk bekerja

• Kemudahan Kad Perubatan untuk membayar bil hospital anda dari RM 1 Juta – RM 4 Juta pilihan sepanjang hayat.

• Memperoleh perlindungan dari segi perubatan ketika anda tidak dilindungi oleh majikan anda sekarang sekiranya anda telah pencen, pindah atau bertukar tempat kerja, diberhentikan kerja atau hilang upaya untuk bekerja.

Posted in Artikel | Leave a Comment »

Sediakan Biasiswa Anak Seawal Kelahirannya…

Posted by Mohd Hafez on July 22, 2010


Ramai yang dah tahu, bila anak besar, nak masuk Universiti, mak dan ayah perlu menyediakan fund atau dana yang cukup untuk menampung segala macam kos pembelajaran anak-anak di pusat pengajian tinggi. Persoalannya, kenapa masih ramai lagi yang masih tak nampak perkara ini?

Saya ingin berkongsi, apa signifikannya kita kita sediakan biasiswa untuk anak kita lebih awal.

1- Ramai orang menganggap, kerajaan memberi bantuan pelajaran kepada student2 yang skor dalam matapelajaran masing2. Tapi hakikatnya, adakah semua pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan mereka, boleh terus melayakkan untuk mendapat bantuan pinjaman pelajaran? Tidak kurang juga yang beranggapan bahawa anak mereka boleh mendapatkan bantuan biasiswa daripada JPA, MARA dan sebagainya apabila nak masuk ke Universiti satu masa nanti. Tapi, hakikatnya adalah pinjaman pelajaran PTPTN yang dikenakan interest 4%.

Akibatnya, habis je belajar, pelajar dah terbeban dengan bayaran balik pinjaman pelajaran yang dikenakan interest (4%)…. kalau loan tanpa interest boleh le tahan lagi. Ini siap kena interest.

Di sini saya ingin kongsikan keratan akhbar, simple tapi cukup dalam mesej yang ingin disampaikan.

Sumber : The Star Education : Sunday 24 May 2009

Berdasarkan gambar di atas, kita boleh melihat, betapa ketat syarat2 untuk mendapatkan biasiswa khususnya JPA? Bukan setakat perlu cemerlang dalam bidang academic dan Ko-kurikulum sahaja, latar belakang sosio ekonomi pun di ambil kira, kemudian perlu menjalani interview terlebih dahulu, dan akhirnya baru tahu layak atau tak layak. Dalam paper, ada beberapa orang complaint, anak mereka dapat score dalam exam UPSR, PMR, SPM dan STPM, tapi tak dapat biasiswa, akhirnya tak jadi nak sambung belajar ke universiti. Bukankah itu satu penganiayaan kepada anak kita sendiri.

Kalaulah anda diberi pilihan sekarang untuk menyimpan bagi tujuan anak anda…adakah anda memilih untuk bertindak, atau masih dengan tunggu dan lihat? Ingat, aset manusia yang paling berharga tetapi selalu disia-siakan oleh manusia sendiri adalah MASA. Masa terus berlalu…..kalau anda tidak bertindak..maknanya anda terkebelakang. Sebab masa terus berjalan ke hadapan tanpa menunggu kita.Fikir-fikirkan lah….

Sekiranya anda berminat nak mengetahui plan education yang ditawarkan oleh syarikat insurance atau takaful, boleh lah berhubung dengan saya Hafez di 012 935 3562. Insyallah, kita boleh bincang dan saya akan share apa yang saya tahu dan apa yang saya dah buat, untuk kebaikan bersama.

Posted in Artikel | Leave a Comment »