INFO Produk PruBSN Takaful

Dapatkan FREE Quotation PruBSN Takaful Untuk Keluarga Anda

  • PruBSN Takaful

    Prudential BSN Takaful PruBSN Takaful

  • Request FREE Quotation

    Detail Anda

    ____________________

Sediakan Biasiswa Anak Seawal Kelahirannya…

Posted by Mohd Hafez on July 22, 2010


Ramai yang dah tahu, bila anak besar, nak masuk Universiti, mak dan ayah perlu menyediakan fund atau dana yang cukup untuk menampung segala macam kos pembelajaran anak-anak di pusat pengajian tinggi. Persoalannya, kenapa masih ramai lagi yang masih tak nampak perkara ini?

Saya ingin berkongsi, apa signifikannya kita kita sediakan biasiswa untuk anak kita lebih awal.

1- Ramai orang menganggap, kerajaan memberi bantuan pelajaran kepada student2 yang skor dalam matapelajaran masing2. Tapi hakikatnya, adakah semua pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan mereka, boleh terus melayakkan untuk mendapat bantuan pinjaman pelajaran? Tidak kurang juga yang beranggapan bahawa anak mereka boleh mendapatkan bantuan biasiswa daripada JPA, MARA dan sebagainya apabila nak masuk ke Universiti satu masa nanti. Tapi, hakikatnya adalah pinjaman pelajaran PTPTN yang dikenakan interest 4%.

Akibatnya, habis je belajar, pelajar dah terbeban dengan bayaran balik pinjaman pelajaran yang dikenakan interest (4%)…. kalau loan tanpa interest boleh le tahan lagi. Ini siap kena interest.

Di sini saya ingin kongsikan keratan akhbar, simple tapi cukup dalam mesej yang ingin disampaikan.

Sumber : The Star Education : Sunday 24 May 2009

Berdasarkan gambar di atas, kita boleh melihat, betapa ketat syarat2 untuk mendapatkan biasiswa khususnya JPA? Bukan setakat perlu cemerlang dalam bidang academic dan Ko-kurikulum sahaja, latar belakang sosio ekonomi pun di ambil kira, kemudian perlu menjalani interview terlebih dahulu, dan akhirnya baru tahu layak atau tak layak. Dalam paper, ada beberapa orang complaint, anak mereka dapat score dalam exam UPSR, PMR, SPM dan STPM, tapi tak dapat biasiswa, akhirnya tak jadi nak sambung belajar ke universiti. Bukankah itu satu penganiayaan kepada anak kita sendiri.

Kalaulah anda diberi pilihan sekarang untuk menyimpan bagi tujuan anak anda…adakah anda memilih untuk bertindak, atau masih dengan tunggu dan lihat? Ingat, aset manusia yang paling berharga tetapi selalu disia-siakan oleh manusia sendiri adalah MASA. Masa terus berlalu…..kalau anda tidak bertindak..maknanya anda terkebelakang. Sebab masa terus berjalan ke hadapan tanpa menunggu kita.Fikir-fikirkan lah….

Sekiranya anda berminat nak mengetahui plan education yang ditawarkan oleh syarikat insurance atau takaful, boleh lah berhubung dengan saya Hafez di 012 935 3562. Insyallah, kita boleh bincang dan saya akan share apa yang saya tahu dan apa yang saya dah buat, untuk kebaikan bersama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: